Istnieje nowy trend w przemyśle spożywczym, bardzo korzystny dla zdrowia konsumentów. Coraz więcej firm wprowadza naturalne barwniki do swoich produktów, wypychając z rynku sztuczne, szkodliwe substancje. Naturalne składniki barwiące są równie skuteczne i nadają jedzeniu piękne, intensywne barwy.
Prezentujemy tęczowe ciasto, które jest doskonałym dowodem na to, że można z powodzeniem wykorzystać naturalne barwniki, pochodzące z soków warzyw. Znajdziemy je praktycznie w każdym z warzyw, chociażby w buraku czy kapuście. Potrafią one nadać naszym potrawom niesamowity kolor, a przy tym nie zepsuć smaku.
Producenci żywności twierdzą, że wyparcie z rynku substancji koloryzujących pochodzenia syntetycznego spowoduje wzrost cen produktów. Musimy więc wybierać jako konsumenci, czy chcemy jeść produkty sztuczne, ale tańsze, czy też naturalne, ale zdrowsze.
ciekawe jak smakuje