Tea House Mondrian znajduje się na wyspie San Giorgio Maggiore w Wenecji. Jego pomysłodawcą jest japoński artysta Hiroshi Sugimoto. W swoim pawilonie zaprezentowanym podczas Architecture Biennale 2014 w Wenecji zjednoczył drewno, szkło i wodę. Powstał w ten sposób tradycyjny japoński domek do picia herbaty z przezroczystymi ścianami.
Cała ekspozycja obejmuje dwie przestrzenie: tę na zewnątrz, składającą się z dziedzińca i wewnętrzną, zamkniętą w szklanym sześcianie. Krajobraz na zewnątrz obejmuje ogród i ścieżkę wiodącą wzdłuż basenu. W przestrzeni otaczającej Tea House nie znajdziemy zbędnych elementów, zaburzających naszą percepcję.
Wewnątrz szklanego domu niczym nie zakłocony może odbyć się kultowy rytuał parzenia herbaty, celebrowany przez samego mistrza ceremonii. W rytuale może wziąć udział jedynie dwoje gości, reszta widzów – maksymalnie do 30 osób, może obserwować wszystkie czynności, oddzielona od szklanego domu taflą wody.
Hiroshi Sugimoto w swoim projekcie odniósł się do historycznego kontekstu miejsca, w którym powstał Tea House. Znalazł subtelną analogię pomiędzy starożytną ceremonią parzenia herbaty a wenecką sztuką szklarstwa. W obu przypadkach, jak w każdym rytuale głęboko zakorzenionym w tradycji i kulturze – odnajdziemy motyw wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie i wartości, określających naszą tożsamość społeczną. W ten sposób autor zachęca do dyskusji na temat tradycji i mądrości, które tworzą doskonałość i piękno, ideały, do których powinien dążyć człowiek.