Zespół badaczy tworzących Lava Project na Uniwersytecie Syracuse bada wykorzystanie lawy wulkanicznej zarówno na potrzeby nauki, jak i sztuki. Naukowcy zrealizowali także kilka niekonwencjonalnych eksperymentów, a należy do nich między innymi gotowanie przy użyciu bardzo wysokich temperatur. Rzeźbiarz Bob Wysocki i geolog Jeff Karson wykorzystując lawę, postanowili przyrządzić steki i inne potrawy. Posłużył im do tego specjalnie skonstruowany grill. Budowa grilla okazała się wyjątkowo prosta.

Wystarczyło kilka pustaków, kratka i koryto, przez które przepływała lawa. Gotowanie odbywało się zaskakująco szybko, ponieważ temperatura wulkanicznej substancji sięga nawet tysiąca stopni Celsjusza. Kucharze musieli używać specjalnych fartuchów i rękawic, a kawałki mięsa były odpowiednio grube, ponieważ błyskawicznie smażyły się. Ciekawy koncept na szybkie gotowanie, nie polecam jednak domowych eksperymentów z wysokimi temperaturami, a tradycyjny grill w zupełności wystarczy do miłego spędzenie letniego popłudnia.