Pisaliśmy już o koktajlach proponowanych przez Sylwię Wiesenberg, tym razem przedstawiamy sałatki, które poleca znana trenerka fitness i twórczyni metody Tonique. Jeżeli preferujecie zdrowy tryb życia, zachęcamy do wypróbowania przepisów. Dołożycie do tego trochę ruchu i Wasze życie stanie się radosne i lekkie. Zacznijcie już dzisiaj !
https://www.facebook.com/sylwia.wiesenberg
SAŁATKA Z FARRO, PIECZONĄ MARCHEWKĄ, PISTACJAMI I RUKOLĄ
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie 200g Farro (pszenica płaskurka)
1 kg marchwi, najlepiej młodej z natką
1 mały pęczek natki pietruszki
2 opakowania rukoli Fit&Easy (ewentualnie mieszanki F&E „Active”)
Po jednym małym pęczku świeżej mięty oraz bazylii
50 g pistacji (ewentualnie orzeszków Pini)
Sok z 1 cytryny
100 g sera parmezan w płatkach
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny szampański
Sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Farro ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie (około 30 min), a następnie wystudzić.
Marchew obrać, pokroić w plastry, natrzeć oliwą z oliwek oraz posiekaną pietruszką, oprószyć solą morską, przełożyć na blachę i piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 220°C, aż zacznie się karmelizować (w trakcie pieczenia można mieszać, aby opiekła się równomiernie).
Przygotowane wcześniej Farro połączyć z upieczoną marchewką, pistacjami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem balsamiczny oraz posiekanymi ziołami. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać razem z rukolą oraz płatkami sera parmezan.
TĘCZA NA TALERZU
Składniki dla 4 osób:
150 g Kaniwa lub Quinoa
2 avocado
4 świeże, młode ogórki
200 g świeżych truskawek
2 opakowania mieszanek sałat Fit&Easy „Weekend”
1 mały pęczek świeżej bazylii lub mięty
Oliwa z oliwek extra virgin
Zredukowany ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Kaniwę lub Quinoa ugotować, a po wystudzeniu połączyć z obranym i pokrojonym avocado oraz ogórkiem. Następnie dodać pokrojone truskawki, mieszankę sałat Fit&Easy, posiekane świeże zioła, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
PIECZONA BRUKSELKA Z ROSZPONKĄ, ORZECHAMI LASKOWYMI
I TARTYM SEREM PARMEZAN
Składniki dla 4 osób:
1 kg brukselki
2 opakowania roszponki Fit&Easy
1 mały pęczek świeżej mięty
100 g sera parmezan w płatkach
1 filiżanka orzechów laskowych
Sok z 1 cytryny
Oliwa z oliwek
Słodka papryka w płatkach, sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Umytą brukselkę pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek, oprószyć papryką oraz solą morską, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez około 15 minut.
Gotową brukselkę przełożyć na półmisek, posypać płatkami sera parmezan, pokruszonymi orzechami laskowymi, świeżą roszponką, posiekaną miętą i skropić sokiem z cytryny.
PIECZONE BURAKI I RABARBAR Z MOZZARELLĄ I OCTEM BALSAMICZNYM
Składniki dla 4 osób:
1 kg obranych buraków,
4 łodygi rabarbaru,
500 g sera mozzarella di Bufala
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy „Party”
2 zielone cykorie
Oliwa z oliwek
Sól morska i wędzona
Sok z 1 cytryny
Ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Mieszankę sałat Fit&Easy „Party” połączyć z pokrojoną cykorią ułożyć na półmisku razem z upieczonymi burakami i rabarbarem oraz pokrojoną w „ćwiartki” mozzarellą.
Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską lub wędzoną.