Pisaliśmy już o koktajlach proponowanych przez Sylwię Wiesenberg, tym razem przedstawiamy sałatki, które poleca znana trenerka fitness i twórczyni metody Tonique. Jeżeli preferujecie zdrowy tryb życia, zachęcamy do wypróbowania przepisów. Dołożycie do tego trochę ruchu i Wasze życie stanie się radosne i lekkie. Zacznijcie już dzisiaj !

https://www.facebook.com/sylwia.wiesenberg

 

SAŁATKA Z FARRO, PIECZONĄ MARCHEWKĄ, PISTACJAMI I RUKOLĄ

 

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie 200g Farro (pszenica płaskurka)

1 kg marchwi, najlepiej młodej z natką

1 mały pęczek natki pietruszki

2 opakowania rukoli Fit&Easy (ewentualnie mieszanki F&E „Active”)

Po jednym małym pęczku świeżej mięty oraz bazylii

50 g pistacji (ewentualnie orzeszków Pini)

Sok z 1 cytryny

100 g sera parmezan w płatkach

Oliwa z oliwek

Ocet balsamiczny szampański

Sól morska do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Farro ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie (około 30 min), a następnie wystudzić.

Marchew obrać, pokroić w plastry, natrzeć oliwą z oliwek oraz posiekaną pietruszką, oprószyć solą morską, przełożyć na blachę i piec około 45 min  w piekarniku nagrzanym do 220°C, aż zacznie się karmelizować (w trakcie pieczenia można mieszać, aby opiekła się równomiernie).

Przygotowane wcześniej Farro połączyć z upieczoną marchewką, pistacjami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem balsamiczny oraz posiekanymi ziołami. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

Podawać razem z rukolą oraz płatkami sera parmezan.

 

TĘCZA NA TALERZU

 

Składniki dla 4 osób:

150 g Kaniwa lub Quinoa

2 avocado

4 świeże, młode ogórki

200 g świeżych truskawek

2 opakowania mieszanek sałat Fit&Easy „Weekend”

1 mały pęczek świeżej bazylii lub mięty

Oliwa z oliwek extra virgin

Zredukowany ocet balsamiczny

 

Sposób przygotowania:

Kaniwę lub Quinoa ugotować,  a po wystudzeniu połączyć z obranym i pokrojonym avocado oraz ogórkiem. Następnie dodać pokrojone truskawki, mieszankę sałat Fit&Easy, posiekane świeże zioła, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

 

PIECZONA BRUKSELKA Z ROSZPONKĄ, ORZECHAMI LASKOWYMI

I TARTYM SEREM PARMEZAN

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg brukselki

2 opakowania roszponki Fit&Easy

1 mały pęczek świeżej mięty

100 g sera parmezan w płatkach

1 filiżanka orzechów laskowych

Sok z 1 cytryny

Oliwa z oliwek

Słodka papryka w płatkach, sól morska do smaku

 

Sposób przygotowania:

Umytą brukselkę pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek, oprószyć papryką oraz solą morską, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez około 15 minut.

Gotową brukselkę przełożyć na półmisek, posypać płatkami sera parmezan, pokruszonymi orzechami laskowymi, świeżą roszponką, posiekaną miętą i skropić sokiem z cytryny.

 

PIECZONE BURAKI I RABARBAR Z MOZZARELLĄ I OCTEM BALSAMICZNYM

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg obranych buraków,

4 łodygi rabarbaru,

500 g sera mozzarella di Bufala

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy „Party”

2 zielone cykorie

Oliwa z oliwek

Sól morska i wędzona

Sok z 1 cytryny

Ocet balsamiczny

 

Sposób przygotowania:

Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 – 45 minut  w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Mieszankę sałat Fit&Easy „Party” połączyć z pokrojoną cykorią ułożyć na półmisku razem z upieczonymi burakami i rabarbarem oraz pokrojoną w „ćwiartki” mozzarellą.

Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską lub wędzoną.