Sałata z wędzonym boczkiem, burakiem i fasolą
Składniki:
1 opakowanie miesznki sałat Fit&Easy Active
1 duży ugotowany i obrany burak
1 czerwona cebula
200 g ugotowanej fasoli
5 plasterków wędzonego boczku
Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W tej kompozycji świetnie pasuje sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem.
Przepis na sos:
Dressing o dużym ciężarze gatunkowym. Znakomicie będzie komponował się z cięższymi mięsami (np. wieprzowina) lub wyraźnymi w smaku rybami, takimi jak karp. Ponadto pasuje do kompozycji na bazie warzyw korzennych (burak, seler).
Składniki:
Główka czosnku
60 ml oliwy z oliwek
1 gałązka świeżego rozmarynu
Sól, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
Główkę czosnku obetnij u górze (2 mm od szczytu). Podlej kilkoma kroplami oliwy i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Następnie wypchnij czosnek z łupin i dodaj do dressingu. Całość zmiksuj blenderem.
Autor: Jan Kuroń
Sałata z grillowanymi krewetkami i szpinakiem
Składniki:
½ opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active
½ opakowania Szpinaku Fit&Easy
200 g obranych krewetek
15 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Odrobina chili
Sok z ½ cytryny
Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Ugrilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony). Na koniec owoce morza posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki lub z dressingiem marie – rose.
Przepis na dressing marie-rose
Fantastyczny kremowy sos, który znakomicie podkreśli smak ryb, a przede wszystkim owoców morza. W moim przepisie znajdziecie czosnek, w innych niekoniecznie. Nie przesadzajcie z ilością ketchupu. Śmietanę możecie zastąpić jogurtem, jednak to nie to samo.
Składniki:
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 30% lub jogurtu
1 łyżka ketchupu
1 ząbek czosnku.
Odrobina sosu Worchestershire
Kilka kropel whisky lub brandy
1 łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz
Ew. kilka kropel tabasco lub szczypta chili
Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem.
Autor: Jan Kuroń
Sałata z fenkułem, bobem i porem
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
1 fenkuł
200 g obranego bobu
Jasna część małego pora
10 pomidorków koktajlowych
Garść prażonych pestek słonecznika
Odkrój zielone części fenkuła i pokrój go na cieniutkie plasterki. Możesz go ewentualnie zamarynować w odrobinie oliwy z solą i sokiem z cytryny. Mieszankę sałat wyłóż do naczynia, dodaj koper włoski, bób, posiekanego pora i połówki pomidorków. Całość posyp pestkami słonecznika. Do tej sałaty proponuję winegret, salsa verde o wyczuwalnej nucie cząbru.
Autor: Jan Kuroń
Chipsy z jarmużu
Składniki:
200 g Jarmużu Fit&Easy
Sok z 1/2 cytryny
Łyżka oliwy
Pół łyżeczki pieprzu cayenne
Sól
Jarmuż umyj i osusz, dopraw sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie. Tak przyprawiony jarmuż rozłóż na papierze do pieczenia i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 150 0C, piecz przez ok. 10-12 minut.