Makaroniki to przepyszne ciasteczka, które robimy z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Można do nich dodać dodatkowo czekoladę, kakao, bakalie lub przyprawy korzennych. Na blogu Sugar and Cloth znaleźliśmy ciekawy przepis na artystyczne ozdobienie francuskich mini ciasteczek. Powstają prawdziwe dzieła sztuki, które aż szkoda jeść…

Sposób na ozdobienie makaroników wcale nie jest taki trudny do samodzielnego zrobienia. Na pewno zaskoczysz kreatywnością domowników lub gości. Będą potrzebne waniliowe lub migdałowe makaroniki, żelowe barwniki, wykałaczki i ręczniki papierowe, koniecznie białe.

Żelowe barwniki rozprowadzamy na ręczniku w takiej kolorystyce, jaka tylko przyjdzie nam do głowy. Delikatnie wykałaczką rozprowadzamy i mieszamy barwną masę, a następnie tak powstałą kompozycję nanosimy na makaronik, dociskając ręcznik do ciastka. Smacznego…