Dlaczego pewne osoby muszą unikać mleka?

Mleko i niektóre produkty mleczne są źródłem laktozy, czyli dwucukru, składającego się z glukozy i galaktozy. W organizmie zdrowego człowieka cukier ten jest trawiony przez enzym o nazwie laktaza. U pewnych osób laktaza nie jest jednak na tyle aktywna, żeby poradzić sobie ze swoim zadaniem, a problemy ze strawieniem laktozy powodują przykre dolegliwości żołądkowe - bóle, wzdęcia, gazy i biegunki. Jeśli masz nietolerancję, z pewnością unikasz więc picia mleka, żeby nie drażnić układu pokarmowego. Ponadto musisz czytać etykiety innych produktów, w których znajduje się szkodliwy składnik, w tym czekolad, słodyczy, płatków śniadaniowych, wypieków oraz dań instant.

Jakimi napojami zastąpić mleko?

Obecnie nawet osoby z nietolerancją laktozy mają całkiem szeroki wybór napojów alternatywnych dla tradycyjnego mleka. Jedną z propozycji może być mleko sojowe, popularne wśród wegetarian jako świetne źródło białka, potasu i flawonoidów. Inny pomysł? Napój ryżowy, który możesz przyrządzić samodzielnie lub kupić gotową wersję. Podobnie jak inne mleka roślinne - nie tylko nie zawiera laktozy, ale też cholesterolu. Kolejną alternatywą jest mleko migdałowe, które stanowi prawdziwą skarbnicę zdrowia i świetnie nadaje się do przyrządzania dietetycznych koktajli. Podobnie zresztą jak napój z kokosa, a dokładniej - wody i mleka kokosowego. Poszczególne napoje roślinne możesz spotkać w sklepach w licznych wersjach - naturalne lub o różnych smakach i aromatach, na przykład waniliowym czy czekoladowym. Najlepiej wybierz jednak wariant, który nie zawiera dodatku cukru.

Mleko - tak, laktoza - nie!

Mleko i produkty mleczne polecane są wszystkim dbającym o zdrową dietę, a w szczególności osobom po pięćdziesiątce, narażonym na niedobory wapnia. Dlatego z myślą o tych, którzy nie trawią laktozy, musiała powstać prosta i dostępna alternatywa - najłatwiejszym sposobem na zastąpienie zwykłego mleka jest więc oczywiście mleko bez laktozy. W trakcie jego produkcji dodaje się do niego enzym laktazę, dwucukier jest rozkładany na cukry proste, a artykuł końcowy staje się zupełnie bezpieczny dla osób z nietolerancją. Zresztą, tylko taki napój zadowoli cię, jeśli roślinne produkty do ciebie nie przemawiają i cenisz sobie smak krowiego mleka. Czy osoby, które nie tolerują laktozy, mogą sięgać po mleko kozie? Ten wariant niestety także okazuje się szkodliwy - mleko kozie zawiera mniej laktozy od krowiego, ale nie jest od niej wolne.

Jadłospis bez laktozy - czy jest problematyczny do ułożenia?

Z początku nowa dieta wydaje się skomplikowana, jednak szybko można się przyzwyczaić. Tym bardziej, że osób z wykrytą nietolerancją jest pokaźna reprezentacja, a niektórzy z wyboru rezygnują z produktów mlecznych - co za tym idzie, coraz łatwiej dostępne są napoje i inne produkty bez laktozy - desery mleczne, sosy, a nawet słodycze. Mleka bez laktozy nadają się natomiast nie tylko do spożywania na zimno, ale też stanowią ciekawy składnik budyniów, zup, śniadaniowych owsianek. Warto pokusić się na eksperymenty w kuchni i odkryć świat nowych, fantastycznych smaków!