Wszyscy, którzy mają obsesję na punkcie chrupiących przekąsek, bez wątpienia pokochają zdrowe chipsy warzywne. Są one łatwe do przygotowania w domu. Nie wymagają też posiadania zdolności kulinarnych. Wystarczą duże pomidory, trochę soli i dobra kuchenka mikrofalowa. Może myląca jest nazwa chipsy warzywne, zwłaszcza że pomidor to owoc, ale nie czepiajmy się szczegółów. Na pomysł „zgrillowania” pomidorów do postaci chipsów wpadła Gina z „Running to the Kitchen” z Nowego Jorku, która jest fanką wszelkiego rodzaju przekąsek. Znudziły jej się chipsy ziemniaczane, postanowiła więc spróbować zastąpić je pomidorami. Posoliła plasterki pomidorów i włożyła je do mikrofalówki, ponieważ w przeciwieństwie do piekarnika nie odwadnia produktów. Może to i dobry pomysł, ale osobiście nie mam przekonania do kuchenek mikrofalowych i wybrałabym zdecydowanie pomidory z grilla.