Kolorowe bajgle odchodzą do lamusa, teraz największą popularnością cieszy się grillowany ser we wszystkich kolorach tęczy, koniecznie w postaci tostowej kanapki. To właśnie jest trendy!!! Internet oszalał na jego punkcie. Oryginalne danie wykreowała Kala Toast z Hong Kongu, a bajeczne zdjęcia na Instagramie wypromowała bloggerka smaku, o zaskakującej nazwie hxfoodiexblogger.

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż kanapka, ale jesteście w błędzie. Tęczowa kanapka, nie tylko obłędnie wygląda, ale czaruje smakiem. Każdy kolor sera to inny smak. Niebieski to lawendowe rozkosze, zielony kusi bazylią, czerwony to pomidor, zaś żółta barwa to w rzeczywistości połączenie czterech rodzajów sera (włoska mozzarella, angielski cheddar, szwajcarski ementaler i Gruyère). Szalony, chrupiący tost z kolorowym serem to danie, które można przygotować w prosty sposób. Efekt będzie na pewno genialny !!!

Trendy smaki: tęczowy ser

 

SKŁADNIKI

1/3 miseczki sera mozzarella

1/3 szklanki sera Gruyère

1/3 szklanki sera ementaler

zielony, czerwony, niebieski i żółty barwnik spożywczy

4 kromki pieczywa tostowego

2 łyżki masła

1 łyżka kolorowej posypki do dekoracji

Trendy smaki: tęczowy ser

 

1. Zetrzyj na tarce wszystkie sery i wymieszaj w misce. Podziel sery między 4 miseczki i do każdej dodaj inny barwnik spożywczy.

2. Posmaruj masłem pieczywo. Kromki chleba podgrzej na grillu lub patelni na średnim ogniu.

3. Nałóż ser cienkimi warstwami na kromki, grilluj od 2 do 3 minut, aż ser zacznie się topić w środku kanapki. Grilluj kromkę z każdej strony.

4. Zdejmij kanapkę z grilla, od góry posmaruj masłem i dodaj na wierzch posypkę.

Smacznego.