Nawet jeśli samodzielnie nie uprawiamy truskawek, to i tak niebawem będziemy mogli pozwolić sobie na kupowanie ich w dużych ilościach, bo zwyczajnie będą znacznie tańsze niż zimą czy jesienią. Truskawka to wyjątkowo „wdzięczny” owoc, bowiem można ją jeść zarówno na świeżo, gotowaną, pieczoną czy… mrożoną. Pasuje doskonale do wszelkich ciast i tortów, deserów lodowych, musów i… do kawy!

Co wiemy o popularnej truskawce?

Kiedy ktoś powie „truskawka”, od razu wiemy, o co chodzi. Tak naprawdę jednak jest to nazwa potoczna, a nasza ukochana truskawka to… poziomka truskawka. Jeśli spotkamy się z takimi nazwami jak poziomka wielkoowocowa lub poziomka ananasowa, pamiętajmy, że także chodzi o nic innego jak o poczciwą truskawkę.

Truskawki warto jeść nie tylko ze względów smakowych, ale również z powodu ich wyjątkowych wartości odżywczych. Zawierają bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu mają doskonały wpływ na skórę i włosy. Ponadto bogate są w witaminy z grupy B oraz niewielkie ilości witamin A i E, które również działają dobroczynnie na skórę, pozwalając jej dłużej zachować młodość. Poza tym wspomagają przemianę materii, odkwaszają organizm, wzmacniają układ odpornościowy… I to jeszcze nie wszystko!

Jaki stąd wniosek? Warto jeść truskawki w każdej postaci – idealnie sprawdzają się w różnych deserach, a nawet… kawie! Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi przepisami na truskawkową kawę!

Kawa mocno owocowa

Truskawka może występować samodzielnie, ale równie świetnie smakuje w połączeniu z innymi owocami sezonowymi. Taka mocno owocowa kawa to najlepsza propozycja dla miłośników tego aromatycznego napoju i oczywiście owoców!

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ½ szklanki truskawek
  • ¼ szklanki czerwonych porzeczek
  • ¼ szklanki czarnych porzeczek
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • kilka kostek lodu
  • listki mięty
  • laska cynamonu

Wszystkie owoce dokładnie myjemy i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cynamon, listki mięty, zalewamy odrobiną wody i gotujemy kompot na małym ogniu. Kiedy już owoce będą miękkie, zdejmujemy z ognia, studzimy i wkładamy na chwilę do lodówki. Zimny kompot miksujemy, dodajemy 1-2 łyżeczki cukru. Warstwę powstałego puree owocowego wykładamy na dno szklanki. Kruszymy lód i układamy go na owocowej warstwie. Wlewamy ostrożnie kawę. Wierzch możemy udekorować bitą śmietaną i pozostałymi owocami.

Inne przepisy kawowe: https://przepisynakawe.pl/przepisy

Szybka kawa truskawkowa

Bardzo smaczna, orzeźwiająca kawa z wyraźną nutą truskawkową. Szybka i niezwykle prosta w przygotowaniu. Idealna na letnie dni i wizyty niezapowiedzianych gości!

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 gałki lodów o smaku truskawkowym
  • bita śmietana do dekoracji
  • świeże truskawki
  • kilka listków mięty

Rozpuszczamy kawę w zimnej, przegotowanej wodzie. Na dno przezroczystej szklanki wkładamy lody truskawkowe. Lekko ugniatamy, aby wyrównać. Na warstwę lodową kładziemy warstwę ze świeżych, drobno pokrojonych truskawek. Ostrożnie wlewamy kawę. Jeśli lubimy kawę z mlekiem, możemy rozpuścić kawę np. w 100 ml wody i 50 ml mleka lub nawet tylko w mleku. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną, kilkoma kawałkami truskawek i listkami mięty.

Lekka kawa z musem truskawkowym

Kawę można przygotować zarówno w wersji na zimo jak i na ciepło. Mus truskawkowy jest pyszny, delikatny i nada kawie wyjątkowego charakteru.

Potrzebne składniki (na jedną kawę)

  • ½ szklanki świeżych truskawek
  • 1-2 łyżki cukru
  • 50 ml mocnego espresso
  • 150-200 ml zimnego mleka
  • kilka kostek lodu lub 1 gałka lodów (opcjonalnie)

Parzymy kawę i odstawiamy do wystudzenia (w wersji z kawą mrożoną). Przygotowujemy truskawkowy mus – myjemy owoce, dokładnie miksujemy z dodatkiem cukru. Możemy dodać również odrobinę jogurtu naturalnego, jeśli chcemy, aby mus był bardziej aksamitny.

Kruszymy lód i wykładamy go na dno szklanki (lub dajemy gałkę lodów). Przykrywamy go warstwą gotowego musu. Mleko lekko spieniamy i ostrożnie wlewamy do szklanki, aby nie zniszczyć pozostałych warstw. Na końcu delikatnie (po ściance) wlewamy kawę. W ten sposób stworzymy jeszcze jedną warstwę. Gotowe!