Tak przygotowane danie jest przepyszne i zazwyczaj się sprawdza, jednak pewnie czasami zastanawiasz się, czy istnieje dobry sposób na urozmaicenie ulubionej sałatki.

Otóż masz wiele możliwości, aby klasyczną recepturę wzbogacić o składniki, które uczynią z niej niepowtarzalną propozycję na co dzień lub wyjątkową okazję. Jak to zrobić? Oto garść inspiracji.

Sałatka z łososiem na ostro

Oto coś dla wielbicieli pikantnych przysmaków. Zamiast dodawać do sałatki garść ziół, udoskonal jej smak pikantnymi przyprawami. Do rozdrobnionych, grillowanych lub pieczonych filetów z łososia, połączonych z ulubioną sałatą, rukolą albo zielonym miksem, dorzuć pikantne dodatki. Spośród warzyw wybierz paprykę, niekoniecznie surową, bo sałatka będzie jeszcze ciekawsza, jeśli wchodzące w jej skład warzywa będą upieczone. Obowiązkowo musi się znaleźć miejsce dla drobno posiekanej cebuli i czosnku. Wśród przypraw powinno wyróżniać się chili, ale nie zapomnij dodać też szczypty świeżo zmielonego pieprzu oraz kuminu, który charakteryzuje się łagodnym, ale wyrazistym posmakiem. Sałatka nie byłaby pełna bez dodatku ziół, a do mieszanki ostrych przypraw świetnie pasuje na przykład oregano. Taką recepturę możesz oczywiście modyfikować według własnego gustu. Jeżeli natomiast swoją klasyczną sałatkę chcesz na szybko zamienić w pikantne danie, przygotuj do niej dressing z dodatkiem chrzanu albo wasabi - na pewno zyska na charakterze.

Łososiowe niebo w wersji na słodko

Uwielbiasz sałatki z łosiem (sprawdź przepis: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1726,name,salatka-z-lososia-z-chrupiacym-makaronem-vermicelli), ale pewnie gdy masz ochotę na coś słodkiego i zdrowego, przyrządzasz sobie lekkie danie z owoców. A gdyby tak połączyć oba smaki, by wyczarować coś naprawdę wyjątkowego? Przekonaj się, jak doskonale łosoś komponuje się z ananasem, malinami, kiwi, arbuzem, melonem miodowym, gruszką czy brzoskwinią. Możesz dodać do sałatki jeden ulubiony owoc lub skomponować zestaw wedle własnego smaku. Uważaj jednak, aby nie przesadzić z ilością składników, bo w kuchni, jak i w wielu innych dziedzinach, czasami mniej znaczy więcej. Dobrym pomysłem na dodanie sałatce słodyczy jest dressing. Klasyczne dressingi przyrządzasz zapewne z octu balsamicznego, oliwy, cytryny i ziół. Tym razem wypróbuj recepturę z dodatkiem miodu, syropu owocowego albo cukru. Sałatkę koniecznie posyp płatkami migdałowymi albo posiekanymi orzechami. Będzie nie tylko bosko się prezentować, ale i zyska na smaku.

Morskie opowieści

Dary mórz to nie tylko ryby. Możesz przecież rozkoszować się smakiem kalmarów, małży albo krewetek, a wszystkie z nich pysznie komponują się z łososiem. Najłatwiej jest sięgnąć po te ostatnie z owoców morza, gdyż są stosunkowo łatwo dostępne. Jeśli już masz łososia, krewetki i bazę w postaci rozdrobnionych sałat, możesz puścić wodze fantazji kulinarnych i jeszcze bardziej uszlachetnić recepturę. Do tego zestawu wspaniale pasją szparagi albo kapary. Świetnym dodatkiem będzie pomidor, drobno pokrojona czerwona cebula lub papryka w różnych kolorach. Jeżeli zaś chcesz przyrządzić danie, które dobrze nasyci gości, połącz łososia, krewetki koktajlowe, ulubione warzywa i przyprawy z ugotowanym na sypko ryżem albo makaronem penne. Do tego idealnie nadaje się np. biały sos z dodatkiem majonezu. Nie zapomnij też o posiekanej pietruszce!

Czy sałatka z łososiem musi być daniem nudnym? Powyższe pomysły powinny Cię przekonać, że nie. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej. Kiedy już wymyślisz lub znajdziesz przepis doskonały, szybko poszukaj przydatnych składników w jednym ze sklepów Biedronka. Smacznego!