Sałata z wędzonym boczkiem, burakiem i fasolą

Składniki:

1 opakowanie miesznki sałat Fit&Easy Active

1 duży ugotowany i obrany burak

1 czerwona cebula

200 g ugotowanej fasoli

5 plasterków wędzonego boczku

Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W tej kompozycji świetnie pasuje sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem.

Przepis na sos:

Dressing o dużym ciężarze gatunkowym. Znakomicie będzie komponował się z cięższymi mięsami (np. wieprzowina) lub wyraźnymi w smaku rybami, takimi jak karp. Ponadto pasuje do kompozycji na bazie warzyw korzennych (burak, seler).

Składniki:

Główka czosnku

60 ml oliwy z oliwek

1 gałązka świeżego rozmarynu

Sól, pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny

½ łyżeczki cukru

Główkę czosnku obetnij u górze (2 mm od szczytu). Podlej kilkoma kroplami oliwy i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Następnie wypchnij czosnek z łupin i dodaj do dressingu. Całość zmiksuj blenderem.

Autor: Jan Kuroń

Sałata z grillowanymi krewetkami i szpinakiem

Składniki:

½ opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active

½ opakowania Szpinaku Fit&Easy

200 g obranych krewetek

15 pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

Odrobina chili

Sok z ½ cytryny

Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Ugrilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony). Na koniec owoce morza posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki lub z dressingiem marie – rose.

Przepis na dressing marie-rose


Fantastyczny kremowy sos, który znakomicie podkreśli smak ryb, a przede wszystkim owoców morza. W moim przepisie znajdziecie czosnek, w innych niekoniecznie. Nie przesadzajcie z ilością ketchupu. Śmietanę możecie zastąpić jogurtem, jednak to nie to samo.

Składniki:

4 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany 30% lub jogurtu

1 łyżka ketchupu

1 ząbek czosnku.

Odrobina sosu Worchestershire

Kilka kropel whisky lub brandy

1 łyżka soku z cytryny

Sól, pieprz

Ew. kilka kropel tabasco lub szczypta chili

Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem.

Autor: Jan Kuroń

Sałata z fenkułem, bobem i porem

Składniki:

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend

1 fenkuł

200 g obranego bobu

Jasna część małego pora

10 pomidorków koktajlowych

Garść prażonych pestek słonecznika

Odkrój zielone części fenkuła i pokrój go na cieniutkie plasterki. Możesz go ewentualnie zamarynować w odrobinie oliwy z solą i sokiem z cytryny. Mieszankę sałat wyłóż do naczynia, dodaj koper włoski, bób, posiekanego pora i połówki pomidorków. Całość posyp pestkami słonecznika. Do tej sałaty proponuję winegret, salsa verde o wyczuwalnej nucie cząbru.

Autor: Jan Kuroń

Chipsy z jarmużu

Składniki:


200 g Jarmużu Fit&Easy

Sok z 1/2 cytryny

Łyżka oliwy

Pół łyżeczki pieprzu cayenne

Sól

Jarmuż umyj i osusz, dopraw sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie. Tak przyprawiony jarmuż rozłóż na papierze do pieczenia i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 150 0C, piecz przez ok. 10-12 minut.