Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności. Dlatego warto także teraz powrócić do tej wartościowej odmiany kapusty, bogatej w takie składniki jak błonnik, witaminy A, K, C, kwas foliowy, wapń.

Jarmuż duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na ciepło (podobnie jak szpinak) - gotowane, smażone i zapiekane. Jarmuż to również ważny składnik koktajli warzywnych lub owocowo-warzywnych.

SAŁATKA Z JARMUŻU I PIECZONYCH BURAKÓW Z KOZIM SEREM

Składniki:
200 g Jarmużu Fit&Easy
100 g Szpinaku Fit&Easy
2 duże buraki
100 g koziego sera
100 ml oliwy z oliwek
50 g orzechów włoskich
30 ml octu balsamicznego

Przygotowanie:


Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie wystudź go w wodzie z kostkami lodu. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, przez 1,5 godziny. Kozi ser pokrój w kostkę.
Jarmuż wymieszaj ze szpinakiem, buraki pokrój w kostkę. Ułóż ser i buraki na zieleninie, polej oliwą i octem, posyp orzechami.

JARMUŻ Z BAKALIAMI

Składniki:
1 opakowanie Jarmużu Fit&Easy
5 dag twardego sera typu parmezan
10 dag orzeszków piniowych
10 dag żurawiny suszonej
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:


Jarmuż wysyp na półmisek. Dodaj płatki sera, posyp orzechami i żurawiną. Całość polej sosem przygotowanym na bazie oliwy z mieszanej z sokiem z cytryny i przyprawami.

SAŁATKA Z JARMUŻU Z PIERSIĄ KURCZAKA I DRESSINGIEM KOLENDROWYM

Składniki:
200 g Jarmużu Fit&Easy
200 g piersi z kurczaka
100 g pomidorów koktailowych
50 g Rukoli Fit&Easy
100 g sera feta
100 ml oliwy z oliwek
50 g świeżej kolendry
Sok z 1/2 cytryny lub limonki
Sól
Pieprz
Cukier

Przygotowanie:


Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie wystudź go w wodzie z kostkami lodu. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, usmaż na patelni grillowej. Pomidorki pokrój w ćwiartki.
Dressing
Kolendrę zmiksuj z oliwą, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Jarmuż wymieszaj z listkami rukoli, na wierzchu połóż kawałki kurczaka i fety, polej dressingiem. Możesz także posypać pestkami dyni lub słonecznika.

Waga: 200g
Sugerowana cena detaliczna  4,99 zł