Kochasz kawę do tego stopnia, że pragniesz zgłębić jej sekrety i tworzyć z niej najprawdziwsze dzieła sztuki niczym zawodowy barista? Teraz już nic prostszego!

Zdobienie kawy – od czego zacząć?

Każdy prawdziwy kawosz zgodzi się z tym, że kawa absolutnie zawsze smakuje dobrze, niezależnie od tego, w czym i jak jest podana. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nieco pobawić się kawą i zrobić z niej małe dzieło sztuki, które będzie wyjątkowo cieszyć oczy. Kawa, która wygląda niecodziennie, idealnie nadaje się do podania w czasie ważnych uroczystości, ale też podczas miłych rodzinnych czy przyjacielskich spotkań. Wszyscy bliscy bez wątpienia docenią naszą kreatywność, zaangażowanie i od tej pory jeszcze chętniej i częściej będą do nas wpadać na kawę.

Zdobienie kawy, tzw. latte art, wcale nie jest prostą sztuką. Wymaga przede wszystkim dużej porcji cierpliwości i trzeba liczyć się z tym, iż pierwsze próby niekoniecznie będą udane. Tym bardziej zatem ważne jest to, aby nie rzucać się od razu na głęboką wodę, ale stopniowo zgłębiać tajniki sztuki zdobienia kawy. Jeśli już na wstępie wyznaczymy sobie zbyt ambitny cel i będziemy chcieli osiągnąć to, co zawodowcy ćwiczą niejednokrotnie miesiącami (a przynajmniej tygodniami), szybko się zniechęcimy. A przecież nie o to chodzi! Najważniejsza jest dobra zabawa i rozwijanie swojej pasji, które podszyte jest miłością do kawy.

Na początek warto zatem skorzystać z dostępnych i stosunkowo prostych rozwiązań takich jak posypki do kawy, polewy oraz inne ozdoby. Przyjrzyjmy się temu tematowi nieco bliżej.

Posypki do kawy

Posypki do kawy z całą pewnością sprawią, że będzie ona inna niż zawsze. Istnieje całe mnóstwo posypek, które możemy zrobić samodzielnie, ale warto też zwrócić uwagę na te, które dostępne są na sklepowych półkach, bowiem można znaleźć tam często zaskakujące, ale jakże trafne, połączenie różnych składników.

Jeśli chodzi o typowo domowe posypki, wystarczy poprószyć mleczną piankę czy też bitą śmietanę cynamonem lub kakao. Można także na tarce (na małych oczkach) zetrzeć odrobinę czekolady – aby było bardziej kolorowo, trochę mlecznej/gorzkiej oraz białej. Doskonale sprawdzą się także otarta skórka z cytryny czy pomarańczy.

Prawdziwą furorę robią posypki owocowe. Można zakupić przykładowo posypkę jabłkowo-cytrynową, miętowo-malinową czy brzoskwiniowo-pomarańczową. Jeśli lubimy nieco mocniejsze, korzenne połączenia, warto sięgnąć po posypkę stworzoną z kardamonu, cynamonu i wanilii lub z goździków, cynamonu i skórki pomarańczowej. Miłośnikom egzotycznych, pikantnych smaków z pewnością spodoba się posypka z chilli, imbiru i skórki cytrynowej. To zaledwie kilka spośród bardzo wielu propozycji!

Polewy do kawy

Nie tylko ciekawy wygląd, ale również niecodzienny smak możemy nadać kawie przy pomocy różnego rodzaju polew i syropów. I znowu, możemy zrobić je samodzielnie lub kupić gotowe produkty. Do kawy doskonale pasują wszelkie polewy oraz syropy orzechowe i czekoladowe. Równie świetnie sprawdzą się także karmel, toffi, wanilia oraz różne polewy i syropy korzenne. Dużym zainteresowaniem cieszą się również smaki owocowe. Kawa „uwielbia” kokos, banany, śliwki.

Z polewami można do woli eksperymentować. Można przykładowo nałożyć odrobinę polewy na spód szklanki, delikatnie wlać kawę, udekorować bitą śmietaną i jej wierzch ponownie polać jakąś polewą, próbując stworzyć spiralkę czy serduszko.

Szablony do kawy

Raczej trudno je zdobyć w pierwszym lepszym sklepie, ale w sieci można zamówić naprawdę najróżniejsze szablony wielokrotnego użytku, od standardowych serduszek czy kwiatków, po wzory wyjątkowo finezyjne. Wystarczy szablon taki umieścić nad filiżanką z kawą i ostrożnie poprószyć wybraną posypką.

Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://przepisynakawe.pl/.