Przypuszcza się, że około XIII wieku ziarna kawowca zostały przywiezione przez kupców arabskich do Jemenu, skąd do dziś eksportowane są najdroższe i najbardziej szlachetne mieszanki ziaren kawowych. Prawdopodobnie to tam opracowano pierwszą metodę prażenia, mielenia i zaparzania tego napoju. Z biegiem lat Beduini rozpowszechnili czarny napój w świecie arabskim, a późniejsze ekspansje sprawiły, że cały bliski wschód zachwycał się już tym napojem. Pierwszą kawiarnię otworzono w 1554 roku w Stambule. Dziś chyba nie ma na świecie większego miasta, w którym nie istniałoby ich co najmniej kilka.

Od espresso do latte machiato

W ostatnim dziesięcioleciu zaobserwowano około 80% wzrost popularności kawy w naszym kraju. I choć w tej kwestii zachodnie kraje przewyższają Polskę kilkukrotnie, nadal przeciętny Polak wypija czarny napar z około 3kg kawy. Coraz więcej jest również kawiarni, które oferują nam wiele rodzajów tego napoju parzonych nie tylko tak, jak zwykło przygotowywać się ją w domu, po turecku (zmielone ziarna zalane wrzątkiem) ale za pomocą automatycznych ekspresów do kawy. To one dzięki swojej konstrukcji sporządzają najwyższej jakości napój ze świeżo mielonych ziaren, przez które przepływa gorąca, nie wrząca (około 95°C) woda pod ciśnieniem 8,5-9,5 bara, dzięki czemu do naszej filiżanki spływa najbardziej aromatyczna, pyszna i aksamitna esencja smaku. Ekspres automatyczny, zarówno taki, jakich których używają bariści jak i taki, który możemy kupić do własnej kuchni, zazwyczaj składają się ze zbiornika na ziarna i wodę, kranu, z którego spływa napar, dyszy do pienienia mleka i dyszy z gorącą wodą. Dzięki tym trzem komponentom (napar, woda, mleko) możemy uzyskać wszystkie najpopularniejsze rodzaje kawy. I tak, podstawowym i niezbędnym składnikiem każdego tego typu napoju będzie esencja, czyli espresso. Nazwa ta wbrew pozorom nie pochodzi o szybkiego, ekspresowego przygotowania napoju, a od włoskiego przymiotnika esspresivo, znaczącego tyle co wyraźny, wyrazisty. Ten ciemnobrązowy, gęsty płyn zazwyczaj ma około 25-30ml 25-30ml i jest ukryty pod naturalnie tworzącą się orzechowo brązową pianką. Espresso zazwyczaj podaje się z małą szklanką niegazowanej wody, która służy do przepłukania kubków smakowych przed wypiciem kawy, by lepiej wyczuć jej niebiański aromat. Wlanie espresso do filiżanki ze sporą ilością gorącej wody stworzy nam americano, czyli klasyczną czarną kawę. Wielu smakoszy uwielbia jednak delikatniejszy rodzaj napoju, najlepiej zwieńczony gęstą i aksamitną pianką. Tu na przeciw wychodzą nam kawy mleczne. I tak, jeśli espresso zalejemy ciepłym, spienionym pod ciśnieniem mlekiem, otrzymujemy cappuccino. Latte po włosku znaczy mleko. Kawa latte jest więc dużą ilością ciepłego i aksamitnego mleka z dodatkiem kawy. I tu ciekawostka, nie każdy wie, że skład klasycznego latte i latte macchiato jest tak naprawdę taki sam. Macchiato znaczy splamiony, a różnica polega tylko na kolejności wlewania komponentów kawy. Jeśli do mleka dolejemy z góry bardzo gorące espresso, płyn rozwarstwi się, a na mlecznej pianie zobaczymy maleńką kawową plamkę. I oto sekret idealnego latte machaitto.

Płynne złoto w zasięgu ręki

W dzisiejszych czasach znane są nam różne gatunki ziaren kawowca, a wpływ na ich ostateczny smak ma kraj ich pochodzenia, wysokość dojrzewania roślin, sposób pozyskiwania ziaren. Jest też wiele rodzajów parzenia tego znakomitego napoju. Od kaw tureckich, przez ekspresy automatyczne, ciśnieniowe czy nawet ręczne, alternatywne sposoby parzenia kawy. Możliwości jest nieskończenie wiele. Nic jednak nie zastąpi klasycznego, pysznego kofeinowego napoju z automatcznego ekspresu do kawy, który dzięki popularyzacji tego napoju przestał być nieosiągalnym luksusem. Coraz więcej kuchni w dzisiejszym świecie wyposażona jest w ekspres do kawy, dzięki któremu każdy poranek staje się odrobinę bardziej znośny, a popołudniowe spotkanie ze znajomymi zamienić się w aromatyczną ucztę.