odpowiedz

Skrzydełka kurczaka na zimno

Rosalindaa ten post 05-02-2016 15:52
Składniki:
2 kg skrzydełek, 3 kostki rosołowe, 2 jajka, bułka tarta
zalewa:
6 szklanek wody, niecała szklanka octu, 4-6 łyżki keczupu, 3 łyżki soli, 5 łyżek cukru, 2 cebule, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy

Wykonanie:
Skrzydełka podzielić na trzy części, lotki odrzucić. Zrobić bulion: 3 kostki rosołowe zagotwać z wodą (wody "na oko"- żeby wszystkie kurczaki się zmieściły). Jak bulion będzie ciepły wrzucamy skrzydełka, gotujemy od zagotowania 30-40min.
Po ugotowaniu i wystudzeniu kurczaki obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć. Ułożyć w wysokim naczyniu.
Zalewa: wszystko zmieszać i ugotować.
Gorącą zalewą zalać skrzydełka i odstawić. Jak wystygnie wstawić do lodówki na co najmniej 1,5 doby. Ale spokojnie mogą stać z tydzień.

Przepis wypróbowany- prosty "w obsłudze", a mięsko naprawdę pyszne. W oryginalnym przepisie jest cala szklanka octu i 4 łyżki keczupu, ale ja dodaję mniej octu i więcej keczupu, bo pierwsze wyszły trochę za octowe jak dla mnie- wiadomo kwestia gustu i kubków smakowych .

SMACZNEGO!!!
odpowiedz

Strona [ 1 ] z 1