odpowiedz

Sajgonki

Kleosia ten post 06-08-2015 13:26
kładniki na 8-10 sajgonek:

- mięso mielone ok 20 dkg
-papier ryżowy
- makaron chiński
- marchew
- grzyby mun (albo pieczarki)
- cebulka
- kapusta pekińska (kilka listków)
- jajko

Farsz:

Grzyby wrzucić do gorącej wody na ok. 30 minut, odciąć nóżki, kapelusik pokroić drobnitko, mięso zmielić, podsmażyć z solą i pieprzem. Cebulkę pokroić, podsmażyć. Grzyby poddusić aż będą dobre. Marchewkę drobno posiekać (można też poddusić - zależy jak kto lubi). Liście kapusty też leciutko podsmażyć i pokroić. Makaron chiński wrzucić na ok. 3 minuty do wrzątku, przykryć, potem odcedzić i drobno pokroić. Wszystko wymięszać ze sobą, dodac ok. 2 łyżki sosu sojowego (ale nie trzeba - bez tego też dobre są), i jedno jajko, wymięszać, przyprawić solą i pieprzem.

Przyrządzanie:

pojedyńczy papier ryżowy zamoczyć na chwilkę w letniej wodzie i położyć na deskę aż zmięknie. Na placek nałożyć farsz, i zwinąć placek (najpierw rogi, potem zawinąć). A potem smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju, aż będą złoto brązowe (ale uważać, żeby się nie przypaliły)

Ja je podaję z sosem słodko-pikantnym chili

Smacznego!!
odpowiedz

Strona [ 1 ] z 1