Jaki kamień do kuchni?

Gdy zachodzi potrzeba zastosowania trwałego, twardego materiału wykończeniowego, pierwszym, co przychodzi na myśl, jest granit. Tymczasem wymagającym warunkom w kuchni sprostają również inne rodzaje kamienia, takie jak piaskowiec, marmur, onyks czy porfir. Owszem, spośród nich to granit przejawia najniższą nasiąkliwość, niemniej w wyżej wspomnianych rodzajach kamienia można podwyższyć tę zdolność przez impregnację (cecha nie jest jednak nabywana na stałe, a zabieg należy regularnie powtarzać). Poza tym istnieją odmiany marmuru, piaskowca czy porfiru o niskiej klasie chłonności, nadające się do zastosowania nawet na zewnątrz. Nie trzeba więc ograniczać się tylko do granitu.

Jak dobrać płyty kamienne?

Kamienne okładziny, oprócz ochronnej, pełnią przede wszystkim funkcję dekoracyjną. Ich niepowtarzalny, luksusowy wygląd mocno zwraca na siebie uwagę. Najlepiej dobierać je na zasadzie kontrastu, co spotęguje efekt. Jasne meble i blaty kuchenne świetnie prezentują się w towarzystwie ciemniejszych płyt kamiennych, natomiast wnętrze utrzymane w ciemniejszej kolorystyce dobrze jest rozjaśnić białymi, beżowymi lub kremowymi płytami. Użycie materiału w stonowanych odcieniach stanowi bezpieczne rozwiązanie, odpowiednie dla niewielkich pomieszczeń. W dużych kuchniach można trochę zaszaleć i postawić na odważniejszą kolorystykę czy wyraźniejszy rysunek użylenia, które będą jeszcze bardziej przyciągać wzrok.

Dlaczego kamienne płyty?

Jakie kamienne płyty wybrać do kuchni, już wiadomo, ale dlaczego w ogóle warto się na nie zdecydować? Istnieje kilka powodów, dla których zyskały miano idealnych do zastosowania we wnętrzach. Oto one:

  • niska ścieralność, odporność na uszkodzenia mechaniczne i działanie kwasów czyni z kamienia materiał wysoce wytrzymały, o świetnej trwałości
  • kamienne płyty nie chłoną wody, tłuszczu ani zapachów, więc są higieniczne, a pomimo wieloletniej eksploatacji zachwycają wspaniałą prezencją
  • materiał nie ulega zaplamieniom, odbarwieniom, dobrze znosi działanie wysokiej temperatury, zatem bez problemu można umieszczać go w pobliżu kuchenek i zlewozmywaków
  • za sprawą gładkiej powierzchni kamienna okładzina jest łatwa w pielęgnacji, wszelkie zabrudzenia można z niej zmyć wilgotną szmatką z dodatkiem delikatnego detergentu
  • wypolerowana powierzchnia materiału świetnie odbija światło, tym samym optycznie powiększając przestrzeń
  • płyty łączy się bezspoinowo, co umożliwia kreowanie niepowtarzalnych wzorów
  • dzięki cyfrowej obróbce i metodzie cięcia wodą (WaterJet) kamieniowi można nadać finezyjne kształty
  • technologia FOTOSLAB pozwala dopasować kolor, ułożenie smug, użylenie i miejsce łączeń do pożądanego wzoru lub kamiennego blatu do kuchni, tak by razem tworzyły spójną powierzchnię
  • unikatowe użylenie, różnorodność barw i faktur i niepowtarzalne wzory zapewniają nieograniczone możliwości w zakresie aranżacji, tym bardziej że kamień doskonale komponuje się z drewnem, metalem oraz szkłem
  • ekskluzywny wygląd materiału jest nie do podrobienia, ciężko osiągnąć podobny rezultat do tego, który daje, używając innych produktów
  • kamień podnosi prestiż wnętrza, przydaje mu luksusowego charakteru.
Co na ściany w kuchni zamiast płytek?
Co na ściany w kuchni zamiast płytek?
Co na ściany w kuchni zamiast płytek?