Ciastko Kropla Deszczu to niezwykły deser japoński, który zadebiutował na festiwalu żywności SMORGASBURG w Brooklynie. Ten wyjątkowo delikatny deser jest popularnym przysmakiem w Japonii, a obecnie staje się modny w Ameryce Północnej, podbijając kubki smakowe wymagających smakoszy.

Ciastko jak kropla deszczu

Kropla Deszczu nawiązuje do tradycyjnego japońskiego deseru, zwanego mizu shingen mochi. Do Nowego Jorku koncepcję deseru sprowadził Darren Wong, któremu udało się wykonać skomplikowaną recepturę. Jak sama nazwa wskazuje, ciastko posiada wygląd i konsystencję wody. Wong uzyskał tak niespotykany efekt poprzez zmieszanie wody mineralnej z agarem, czyli substancją żelującą wytwarzaną z krasnorostów.

Ciastko jak kropla deszczu

Ciastka pakowane są pojedynczo do specjalnych pojemników, które zabezpieczają delikatny produkt przed wpływem temperatury i innych czynników. Po wyjęciu ciastko serwowane jest z odmianą melasy i palonej mąki sojowej, zwanej kinako.

Ciastko jak kropla deszczu

Trend na ciasta oparte na bazie wody dowodzi coraz większego zapotrzebowania na nowe i egzotyczne dania kuchni międzynarodowej.